Tuesday, December 21, 2010

Ada apa dengan HIGH HEELS

Sebagai SHOPAHOLIC tegar..
aku slalu kena buat research kan....ye laa...
pe yang sesuai..pe yang x...
Tapi, satu benda yang aku memang TENSION and FRUST sebab aku nak...
tapi aku x layak pakai....

Well, dun get me wrong okay..bukan aku xmau pakai..
tapi, memandangkan kaki aku ni 
lebar_depan-panjang_blakang-bertapak_kembang....
so, bila aku GAGAHkan 
kaki aku nak pakai jugak HEELS ni 
mula la datang macam2 penyakit berjangkit2 
dari tumit ke kepala..
HAIYOH...


Kaki aku x macam ni OK...
Aku sedar diri....
*fine*

Kalau time ber'SHOPPING' tu kadang2 tergoda jugak la ngan HEELS 
di pasaran terbuka tu....
adoi...
kadang2 sampai rasa nak slambe je g pakai HEELS...
sakit tolak tepi...
bak kata sesetengah fashionista 
- 'BEAUTY IS PAIN' 
(sapa la cakap tu....)

Nak2 skang ni tengah gila ngan GLADIATOR HEELS...
ngan En Dadi lagi yang merachun soh bli....
adoiyai...
seb baek dapat bini macam gue ni....
yang asek membli bila tak perlu jek...

Memang ada yang flat nyer tapi...macam kureng mengancam la plak....

Then ada plak HEELS biasa yang gorges2 ok....aku pun nak gak la..*gatal* 
Last2 alasan dapat pakai masa nikah-sanding je la..tu pun dah seribu azab....huwaaa...

Memang gila sakit menyucuk2 tumit ngan ibu jari kaki wehhhh...
tu la yang aku rasa..
Last2 aku surrender...
Pakai time ada pape FUNCTION or time aku tebiat 
paling berani-tak-berani pun, aku try pakai WEDGES jer la....
uhuk....
ble la..
dari x dapek langsung....
orang cacat yang takder kaki tu lagi macam mana ntah rasa 
bila tengok orang pakai kasut LAWA2....
bersyukurla Pn O'gosh oi!!

Wedges pun OK sangat2 la...
Lagipun, Wedges ada jugak design macam Gladiator

Seriously cakap la....
aku memang KAGUM GILA 
ngan pompuan + mak nyah yang ble pakai HEELS then muka xder pape yang berlaku....
ble kontrol muka cun lagi...
salute beb!!


Aku bukan sajer2 nak ngada2 kata aku sakit satu badan bila pakai HEEls ni..
btol wei..
and from what i read 
bersumber-inspirasikan-pakcik-GOOGLE, 
memang akan menyebabkan kesakitan di bahagian2 tertentu...
contohnya...

1.     Memakai terlalu lama kasut bertumit tinggi melebihi 2" akan menyebabkan kesakitan  
        tulang belakang di kemudian hari. So, elakkan memakai HEELs melebihi 2 jam...
        (yeke? aku try kejap jer dah sakit...mana xnya...belum pape dah jatuh tergolek....huhu)
      
2.  Kebanyakan kasut bertumit tinggi berjaya menawan hati wanita tetapi tidak mampu  
      menawarkan perlindungan kepada kaki korang sebab ia keras tanpa mempunyai 
      unsur penyerapan hentakan semasa melangkah (inagt keta jer kena ade 'asorber'?)

3.  Sewaktu memakai kasut bertumit tinggi, seeloknya berjalanlah dengan cara berlenggang 
     +mak limah (ewah!) daripada berjalan dengan gaya robot. Jalan melenggang dapat 
      memberi keseimbangan ketika memakai kasut bertumit tinggi. Tapi janganlah 
      melenggang melampau sangat. Cukup dengan lenggang biasa aje. (patut la x sesuai tuk 
      aku...-robotronik)

Lebih2..jadi macam ni kang baru PADAN MUKA..
Opocot!!!

4. Heels tidak mempunyai ciri keselamatan dan perlindungan diperlukan tubuh kerana 
     berat tubuh hanya terbeban pada bahagian jari kaki sedangkan bebanan seharusnya pada 
     keseluruhan tapak kaki. 
Jariku saaaakit....
Ahak..ahak..!!
5. Berkemungkinan mengalami masalah sakit sendi, lenguh kaki dan badan jika diamal 
     dalam tempoh panjang...(haa...aku dah kena dah tu walaupun guna sekejap)

Walaubagaimanapun...

sekiranya ada jugak yang kadang2 jadi DEGIL macam aku....
or
memang KEPALA BATU
xmau dengar nasihat orang tue...
*erk-sape tue? toink!!*

aku ada carikan jugak TIPS2 tuk memilih HEELS yang sesuai tuk korang...

1.  Beli kasut waktu petang, sebab jangan x sangka ye..kaki pun ble mengalami proses 
     'LULUHAWA' (kembang petang-kuncup pagi)

2. Jangan beli kasut yang lebey 3" tingginya..sebab lebih daripada tu ble buat korang 'suffer'

3. Pilih Heels yang tapaknya lebih lebar dari yang biasanya runcing-boleh-tikam-orang-
     mati-mendadak..so, better support tuk kaki.

4. Kalau selalu ada sakit2 lutut, or sakit kat bukulali...silalah kurangkan pemakaian HEELS 
     ye..-jangan degil (kang sok tempang baru tau!!)

5. Slalu bawa kasut spare yang flat2 skali...Kalau ader kasut jogging pun bole ajer..

6.  Kalau ada duit lebih sket, bli lah kasut kulit..jangan suka sangat beli kasut plastik 
     syntetik...sebab kasut sintetik ni susah nak 'stretch' or kembang bila dipakai..tu yang buat 
     otot kaki stress

7. Pakai open-toe HEELS..tau open-toe? ala...yang ibu jari kaki de terjuih sket kat belah 
     depan tu....ha..yang tu elok jugak sebab di samping x meng'kemut'kan hujung kaki, 
     berfungsi macam tingkap tuk so xla berkuap jer lama2..

8. Selalu2 la rajin pakai losyen kat kaki...bukan pe...kalau kaki tu dah slalu sangat tertekan 
    dek pressure badan yang x brape scale friendly tu...tindakan menyapu losyen tu ble 
    mengurangkan tumbuhnya 'jagung' a.k.a CORN atau ketuat plus keretakan tapak kaki 
    tu..kaki pun ble jadi lawa dan nampak cantik kan..

9. Okeh..bila dah seharian pakai HEELS tu, time dah bukak kasut tu jangan lupa stretchkan 
     kaki cam ala2 menggeliat tu...so, ble kurangkan tension kaki dan menegangkan balik 
     urat2 kaki supaya darah berjalan ngan lancar ye..

10. Regular massage..seminggu skali ke..sebula skali ker...biar kaki tu berehat sikit...kalu 
        kedekut nak kuarkan duit..mintak tolong suami ke..adik ke..anak ke...bf xyah la..kang 
        jadi laen plak kang...den pulak yang disalahkan...ouch!!

Sekian, itulah sahaje ye TUAN2 dan PUAN2 sekalian....
*panjang plak entri aku kali ni-bukan korang baca pun ntah2-dahla bersepah2*

Kalau rasa leceh sebab macam2 hal nak jaga
Haaa
meh tiru macam aku...
pakai ni jer g mana2
senang!!
Terus kureng stylo..
Haahaha


Peace-s

8 comments:

Heidi Shafiq said...

pmpn pkai high heel sumpah nmpk sexy bile berjln.. :)

O'gosh said...

tu la pasal..tapi sakit sebenarnya wooo...

Mr PenyuBiru said...

sekali sekala pakai oklah.sebab bukannye elok tuk kesihatan tulang belakang kan.tapi nak nampak cantik & seksi,sesetengah perempuan tak kisah seme tu.

Lyna Shaari said...

WEDGES RASANYA OK SKET LA NK COMPARED GN STILLETO, HIGH HEELS..PAKAI HEELS YG SETEBAK 5,6INCI LAMA2 BLH MENYEBABKAN SAKIT TULANG BELAKANG..

beba said...

saya prefer wedges or platform! tinggi tapi selesa sket pakai.. :D

pakai wedges/platform pon saya rasa ade gak effect nampak cantek bile berjalan tu..hehehe..so saya always look for platform first kalau takde amik wedges then kalau dah takde sangat baru beli heels..tu pon tak beli yang pointed gile tu..cam takut jek..terpeleot sia2 jek..haha.. :D

saya mmg tak pernah pakai kasut flat gitu..bile pakai cam tak selesa plak..hehe..pelik kan..

SHAFIQA AZIMA said...

better pakai wedges or kasut plat. lebih selesa dari heels.

Liza A. said...

Haha...seronok baca your entry. Very funny one! Saya punya teringin nak pakai heels, tapi takut terjelapuk bila kena ligan anak2 LOL. But will try one day, takut dah tua2 baru nak pakai org kata buang tebiat pula haha...

O'gosh said...

haha...saya ada HEELS 4" hantaran yang x pakai2 lagi sebab hubby berangan nak ada wife gorges da bom la konon....almari je yang pakai...nak wat cemana..sekali terai je dah terpeleot dah....ouch!!