Monday, August 15, 2011

Weekend yang kelam....

FUH...
Diam x diam kita dah masuk minggu ke-3 Ramadhan dah kan...
X lama je lagi nak raya...
Aku nyer persiapan...well
Sume x siap lagi...
Baju En Dadi ngan Dak Boy je dah siap...
As for me, bli baju tunjuk je kot...
tu pun mix and match...
Maklumla...nak bli mahal2 kang aku ni pakai setengah hari je...
Pastu mulalah x pakai dah sampai bebila.....
Jadi macam taun ni mmg malas nak membazir...
Memandangkan aku confident nak dapatkan 
Badan asal aku pas bersalin nanti...
Insyaallah...Usaha tangga kejayaan...

Hari ni bersiaran dari rumah je...
Slalu kat umah x dapat nak bersiaran...
Maklumla...ada budak yang claim lebih berhak guna laptop ni..
Aku pun sebagai ibu mithali, mengalah la..
Kalau bukak pun, bukan bole on9..
asal ON je..mulalah datang ngendeng nak tgk lagu ngan katun dia...
En Dadi pun ngalah on9 memalam buta je...
Nak buat cemana....
Ni Dak Boy ngah tido la aku curi2 masa..
Nak masak pun awal lagi...

Weekend aku kali ni mmg weekend yang x best..
Nak tau kenapa...
Dah semangat aku berkungfu kat dapur berejam2 sabtu lepas...
Maklumla...2 dua laki bini suka explore makanan...
So, terjumpa plak MIL nyer buku masak zaman tok kadok..
Selak punya selak...kitorang decide nak gamble je terai few resepi...
(Padahal, aku sorang je yang kene buat...haha)

So, start la aku study buku tu dari kol 12 En Dadi balik dari bli barang..
Sampai la kol 4...Dah confident masakan aku menjadi...
Tup..tup..blackout plak....cis betul!!
Ada plak orang renovate umah selang sebuah kat level aku ni....
Ntah apa dia buat ntah...tetiba tendang main switch..
X pasal2 2 level ke atas berpanas dan akhirnya bergelap...

So, semangat nak berbuka hari tu dah down...
Terpaksa la berbuka dalam gelap....
Sian dak Boy..Nasib dia x meragam kepanasan...
Maklumlah..umah pun dah tingkat 16...so, angin pun ble tahan gak
Kene la bagi sume orang bau masakan aku tu kan...haha

Jangan tertipu ngan gamba....pakai kamera berflash mmg la nampak terang benderang...
Menu: Sotong sumbat, Ayam masak merah ngan acar rampai
Jangan x caya...aku mmg x penah masak sume ni...
Aku ni jenis yang x berapa nak rajin sangat kalau tgk agak2 complicated bagai ni...

Nasi lupa nak tunjuk...maklumla...jarang nak suruh aku rajin masak lelama ni..
Nasi Oren....best wooo...Chewah..puji diri sendiri plak...
Pinggan haruslah yang plastik je..
Walaupun ada pinggan lawa..tetap suka pinggan buruk ni...

Komen En Dadi cam biasa la...
Aku goreng telur pun kata sedap...
Tapi x berapa nak feel la makan...dah bergelap...
Walaupun berlilin....Tapi x feel romantik langsung...
Kena la cepat2 sebab nak kene pegang si kenit...
Kang takut plak dia bergelap...keje nak main lilin je...
Lagipun kalau dok lama2 kat baby chair dia tu..angin plak dia..

Yang bestnya
Blackout tu nak kene panggil maintenance sebab bilik letrik tu
Depa p kunci mangga besar bapak lagi..
Jiran2 dah pakat2 nak pecah pun xle...
Dahla kitorang je yang melayu kat level ni...
Memang hampeh la kan sebab katanya nak kene tunggu Isnin baru dapat bukak..

So...ngan lampu xde...hp kong 2 dua...
kitorang pun amek keputusan keluar g bli barang2 kat tesco jap..
sementara nak bagi Dak boy ngantuk...
xle la En Dadi g terawikh malam tu...
Sahur pun cik kak x terbagun..
Nak sedar cemananya...dah 2 dua mmg bangsa 
X independent nak bangun sendiri
Mesti nak mengharapkan alarm hp je...
Sedar2 dah 6.30...Adoi!!

Betul punya puasa Ahad tu...Hambek...
dan disebabkan sabtu malam tu kitorang berbuka sikit je..
Mmg lemah la jugak tenaga batin...
G cari kasut pun sekejap je..
Sebab x larat nak kejar budak kecik yang x posa ni...

Tapi En Dadi datang plak idea nak memujuk
Maklumla...semalamnya makan x berapa feel...
So, ahadnya dia offer nak buat tauhu sumbat
Ala2 Ketuk-ketuk Ramadhan...
Semalam nyer episod kat tv
Maklumla...bila dah berlapar tu benda paling best nak usha adalah rancangan masak memasak kan...hehe

Memandangkan kitorang xnak membazir lauk semalam
yang patutnya recycle time sahur tu
Aku OKkan aje la...
Setakat tauhu sumbat tu aku confident je dia ble bikin kasi jadi..
Walaupun x penah buat...haha

Jadi jugak kan...Tapi nasib aku sempat tengok...Kalau x..
 sume jadi tauhu sumbat 4 segi tepat...
Bukan 3 segi....

As aspected...xkan nya dia nak susah2 buat sos dipping tu sendiri...
Ok la tu...mmg kene je sos tu pun... Hias2 pun xde...
Janji aku xyah masuk dapur..lalala

 Nasib petang ahad tu tetiba ada balik letrik...
Fuh...lega xble nak cakap la...
mmg x sanggup nak berbuka suram kelam macam tu...
Mekasih kat En maintenance yang sudi datang buat OT tu..
Hakhakhak....

P/s: Ni 1st time aku citer pasal makanan yang aku masak kan....
Tapi resepi tetap xde...Jangan marah...
Orang lain lagi terer dari aku....

7 comments:

PinKy MoMMa said...

amik koooo skali dia masak..
meriah uols :) hebak hebak!

wahh giler lama tak de letrik kan..
hangin ler ai kalau camtu yang..
kite tak pe..anak2 ni kalau panas kang..merengek dia tu yang tak sanggup nak tahan kan..

O'gosh said...

tu la dia PM...
harap2 x kene lagi macam tu...dok sini dr 2006 x penah kene camtu....

~SHiLA~ said...

bestla tgk amkanan tu..sotong sumbat sedapnye..

eh gmbr tu ade lilin sbb xde letrik..ok gak.romantic gitu.hehe

Mya said...

candlelite jadinye weeee =)

Farzlyna Mustafar said...

pandai nye kau masak.... salute la dude!

O'gosh said...

hebak pemendenye..aku tgk buku la...hehe

Mr PenyuBiru said...

seb baik tgh kenyang lagi,so tak tergugat ngan gambar makanan tu.hehe..