Friday, January 21, 2011

Tolong PAHAMkan aku..

Aku g sebuah kedai LETRIK ni..
Of course la nak bli barang...
dan bukannya nak meNARI2..
Apatah lagi nak meNYANYI2...

Masa aku masuk tu ada 
1 awek kat kaunter...
Lawa x lawa la..
Yang pastinya die je sorang2 umat je
yang ada kat depan tu...

Agaknya sebab aku yang datang..
ngan berpakaian simple..
dan x nampak macam..
'Big Fish' yang menguntungkan..
die BOH-LAYAN je aku..

En Dadi pun sudah bengang satu badan..
Sebab ada la agak 10 minit berdiri tercangok2 kat situ 
Die le wat tatau jek...
Agaknya dia rasa dia baaaanyaaakk punya lawa 
Sampai kitorang yang kena terhegeh2
G approach dia...
Xper...aku sabar lagi..
Nasib baik pastu ada satu mamat tu
Dengan sopannya tegur kitorang dan start melayan


Then, 
Aku se'FAMILY' dah pilih barang..
Kitorang g proceed kat kaunter nak bayar..
Minah yang belagak bagus tadi still ada kat situ..
Adey-Cit!!

Die leh plak wat poyo2 kat kitorang..
Ngan muka budget x senyum tu adalah LAWA bangat..
Aku pun cuba buat rasional 
Ngan wat2 x nampak....
Ingat nak bayar, blah..dan terus x datang2 dah..

But,
Soklan dia meragut 'feng-shui' ati aku la plak..
"Erm..U nak resit ke..."
*What-the-oh-xleh-carut-la-plak*

HELLO!!!
"Of course la aku nak receipt..."
Apa punya soalan la...
Ko nak masuk poket ke duit tu..
Kan aku dah -ve thinking...

Aku cuma angguk dan kata "Mestilah!!"
Dia wat muka masam lagi..
Dah siap aku amek barang dan blah...

Persoalannya di sini..
Apa masalah dia..
Maybe sebab aku bli benda murah je..
x sampai puluh riban dia nak kerek kat kitorang..
Aku pelik ngan orang 'double Standard' macam ni..
Nak belagak..Tapi nama aku pun x reti nak eja walaupun dah bagi IC..
Kadang g Pavilion usha perfume pun promoter kat situ siap sound lagi...
Padahal aku x sentuh pape pun LAGI...
Wei..Korang tu gaji bukan besar mana pun..
Kalau customer wat kerek kat korang tau lak SEDIH
Rasa terhina bagai..
Ni layan orang macam customer lak nak mintak sedekah..
Kalau stail kalau usha+pegang+terai+gigit ke hapa tu maknanya aku ada DUIT la nak bli..
Kalau x, dah lama aku blah...

Moral..
Tolong la jangan kerek sangat..
Aku penah berada dalam dunia korang tu..
Aku pun kuli jugak dulu
Toksah la nak blagak..
Aku tau range gaji orang2 macam korang...
Cuma skang ni nasib aku baik sikit..
Cuma x baik bila jumpa orang2 macam korang jek...


Erk..apa kena mengena ngan title ye?
Owh..Tolong la sesapa explain kat aku nape 
mereka berperangai macam tu...


8 comments:

apezs shah said...

salam

iayoooo dia tu kena pergi kursus costumer service ni.. aiyoook keje buat cara kerja laa..


*apezs nk ajak dtg join contest~

~naddy~ said...

ala la...marah lg ke ni,xpa, sabar k...ada ubi ada batas, ada hari balas balik kat budk tu..(mngajar org jd jhat plak aku nih) :)

Liza A. said...

Huh...byk sangat terkena org mcm ni...di Terengganu lagiii banyakkkk...sampai boleh dicap org Terengganu ni bengong (sorry ye kpd org Terengganu yg tak bengong hehe...)Depa ni, liza ingat kerja sebab duit aje...sebab tu tak gheti melayan pelanggan...tulah masalahnya bila bos pun 2 x 5 juga...bengong!
Angin pula saya...hehe..memanglah, depa perlu kursus (hakikatnya tak perlu kursus, kena ada kesedaran diri aje!)
Begitulah betapa buruknya org2 zaman sekarang. PENTINGKAN DIRI SENDIR SAHAJA!!!
Wah, marah sangat nih...:)

Peminat Katie Holmes said...

saya anti gila dengan cashier yang tak reti nak senyum.

annur said...

h0ho. aseb ah. sebab uniform dorang cam bagus kot. tu belagak ckett!~

Lovely Bella said...

ermm.. ermm.. aku pun susah nak paham asal ade spesis cenggitu di muka bumi nih.. aihh.. !!

O'gosh said...

Ingat nak 'kepish' sedas kat pipi dia smalam...tapi nasib rasional lagi..dan xmau jadi selevel macam dia..huhu

KUREKURE COMEL said...

sound direct sje....xpayah simpan dlm ati....huhuhu