Friday, May 25, 2012

Kurang sensitif....

A
ssalamulaikum...Cepat je dah Jumaat kan....Paling best, hari ni la kita rasa hari kerja tu adalah sangat singkat..tup2 je dah berkejar nak balik....dahla sesuka hati je dapat ngular sampai 3 jam time lunch kan...Tapi ngular time gaji baru ala2 nak masuk mmg sangat x berapa best...SALE dah la merata2...Nasib la aku dah set pegi ngular cuma nak beli barang2 makanan tuk dinner je..

Yang buat aku terkilan, masa ngah meround2 kat Cold Storage KLCC tadi..Banyak aku terperasan barang2 makanan kat situ meragukan aku dari segi keHALALan dia...Siap bercampur X HALAL ngan yang halal lak tu...Sedangkan yang ada logo pun nak kene belek sampai nak juling..Nikan pulak yang x halal...


Yang x halal tu bukan la tempat daging lembu campur ngan 'Vavi' ke..Ni yang tempat macam frozen2 food...ice cream...makanan tin..botol..mmg la ada 'lapik' iaitu makanan tu x bersentuhan...Tapi, ko x risau ke kalau2 stail yang adventurous macam aku ni..suka nak menerai masakan akan terbeli yang x bole dimakan?

Aku x dapat la nak amek gamba kan..Maklumla...sana sini ada guard...siap aku keluarkan kamera pun dia dah datang nak sound...bodonya aku siang2 p keluarkan kamera..apa la x terpikir nak pakai handphone je kan..kalu x, banyak contoh2 yang aku bole tunjuk..Makanan yang label dia siap ada tulis ada white wine selamba je bercampur ngan yang label halal...Agaknya Jakim mmg xde kuasa nak selongkar sampai ke tempat2 orang kaya macam ni...

Semalam aku nak beli daging stik kat Pavilion (Amboi..kelas konon cik kiah g shopping barang dapur kat tempat orang kaya je kejenya..) pun hampir2 terkena..padahal yang aku belek tu IKAN SALMON je...nasib adik kaunter tu tegur...Aku mmg kalau tengok Salmon tu laju je rasa nak menerai...Bukan apa..tetiba tekak aku seminggu dua ni menggilakan western plak..jadi nak yang konfom sedap (sebab x pandai masak..) kene la beli tempat yang supply barang2 tuk mat salleh je kekdahnya...

Macam mana nak dok Oversea macam ni...Dok Malaysia yang memang negara Islam ni pun banyak keraguan...Isu lemak babi yang dicampur dalam bahan2 makanan still lagi berleluasa...Dengan Foodcourt shopping2 complex merata lagi x jelas halalnya..Memang satu isu tuk family aku nak melepak makan kat luar selalu..Tu x dedah lagi tu isu konspirasi Yahudi tentang pembuatan COKE ngan ROKOK tu...macam2 hal akhir zaman ni...Aku ni dahla banyak lagi kelemahan dan kejahilan yang perlu diperbaiki...masuk lak benda2 makanan yang bakal memBEBALKAN aku sama...Tambah x maju la akademik keISLAMan aku...


Berikut kesan2 memakan makanan yang TAK HALAL kredit dari safwahnasyitah:

Hati tertutup daripada menerima hidayah Allah

Susah mendapat ilmu pengetahuan

Ibadat yang dikerjakan sia-sia

Memudharatkan kesihatan badan dan kewarasan akal

Dilaknat oleh Allah dan azab di akhirat

Mudah dihasut syaitan


Aku rasa cadangan dalam artikel METRO supaya Jakim diberi kuasa mutlak untuk mengambil tindakan pada mereka2 yang x bertanggung jawab dalam menjaga sensitiviti masyarakat Islam...Selain tu...'HALAL Edukesyen' pun perlu untuk semua pengeluar makanan dan yang menjual makanan...x CUKUP LAGI KE KITA JE KENA MENGALAH? Depa xnak dengar azan kuat2..kita beria la menjaga sensitiviti telinga depa ngan Azan x pakai mike...sampai aku tertanya2 selalu..dah masuk waktu ke belum kalau kat rumah...Tapi bunga api macam World War II x apa pulak...Bukan nak cari gaduh..tapi pikir2kanlah...Kenapa selama ni Orang2 Islam selalu ditindas..X abis sensitif lagi ke kita ni...

Sekian..Jaga2 la pemakanan kita k...xmo membebel panjang2...Wassalam..

P/s: Saje entri ala2 berilmiah sikit kira gantirugi tuk yang selalu2 x update tu...

9 comments:

ReeneeRaaid said...

mmg kene hati2 bila beli barang

PinKy MoMMa said...

banyak kekeliruan sekarang ni..kadang2 cakap benda tu tak halal tapi sebenarnya halal..ai kompius tau..

Boni JLL3 said...

bila orang cina dah menguasai ekonomi negara kita, jadi macam ni la..

aTy _faRed~ said...

iisshhh..mmng risau ar pasal pemakanan sekaran..betul ar tu..sedang yang ade logo halal on meragukan..nikan pulak tak de ak..bercampur lak tu..adeeehhh...kesian kat anak2 makan makanan tak bersih..gelap hatinyer..

Liza Razak said...

brg yang disangka halal pon belum tentu halal tau sekarang ni.adoii...rasa mcm duk oversea je

madammondoq said...

ee.. seram pulak tengok gambor atas tu.. huhu...

imie fatiema © said...

betul dear, aware sgt bab halal skrg lebih2 lg dah ada anak ni sgt sensitif utk diorang kan..nak bagi anak hati terang.so agak2 yg meragukan tu mmg tak beli terus.

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Byk sgt yang syubhah sekarang nih kan...kita kene extra hati2..

Namee Roslan said...

kalau terbeli...habiissssss. hehe