Tuesday, October 23, 2012

Ada hikmahnya

S
elamat pagi kawan2...pagi ni dengan cerianya saya mengupdate...hehe...sedangkan orang lain sibuk mengemas2...saya pulak sibuk layan blog....


Last week ada En Dadi telah saya relakan berjimba di Club Med Cherating selama 3 hari sedangkan saya terkontang kanting jaga kanak2 yang sakit di rumah....nak buat cemana....dah dirancang lama kan....dia pergi pun sebab opis punya Teambuilding...Setiap tahun pun macam tu...selalu terkena tatkala saya bergelut dengan sesuatu....

Jenuh la saya yang sibuk2 temankan dia prektis gitar untuk performance la....carikan costume la....beli baju la....ngalahkan kanak2 nak beraya pun ada....Tapi, itulah tugas isteri kan....jangan tau nak jeles x bertempat je....banyak benda2 lain yang kita bole pikirkan selain nak pikir kemungkinan suami kita nak menggatal ngan sesapa.....kalau x keterlaluan, sokong je la....selain diredhai Allah, Insyaallah suami pun makin appreciate kita....*selingan sikit

Kadang2 ada hikmahnya yang kita x sangka2...macam saya, balik2 je En Dadi bagitau dapat Ipad3....Alhamdulillah sesangat tau...! Kalau ikutkan memang nak beli satu lagi Ipad....tapi Ipad 2 je la....sebab xmau kekenit ni berebut...tapi rancangan tu untuk ujung taun ni....tup2 dapat Ipad3 lak...rezeki.....rezeki....

Memandangkan En Dadi dah kongsi ngan Arell Ipad yang lama tu...makanya saya selaku bini tercinta diberi mandat untuk kongsi guna Ipad yang baru ni.....kongsi pun kongsi la...janji dapat merasa kan....so, oentri ni mmg xde gamba sbb saya x pandai lagi nak import gamba sedia ada dalam ni....maklumla....ipad ni kosong lagi....hehe

Taun lepas saya redha En Dadi pergi teambuilding yang sama dan masa tu saya ditinggalkan masa dalam pantang, dia dapat Ipod....taun ni Ipad lak.....harap2 taun depan kalau saya redha lagi...dapatlah Itv pulak kot...eh? Ada ke....dapat tv pulak la....amin....

Oklah itu aje....tangan dah tergedik2 nak explorace Ipad ni...kehkehkeh....caucincau!

P/s: lupa plak nak cakap TQ kat En Dadi....TQ ye....lap u lah....

Monday, October 22, 2012

Manyak susah mau update!

S
elamat petang kawan2...Ye...Ye...saya tau....saya telah mengabaikan blog ni lama sangat...even saya sendiri rasa x selesa....sehinggakan 'AKU' yang biasa pun dah tukar jadi 'SAYA'...Seminggu yang lepas anak2 kembali demam....satu demam+batuk+selsema...satu lagi demam campak...dengan ketiadaan En Dadi untuk Rescue Rangerskan saya..maka...terpaksa sekali lagi saya bertindak sebagai SuperMAMI..

Bukan x serba salah...terutama bila saya sangat teringatkan KAW2 orang semua....Apa...ingat saya x reti rindu ke....Tapi asal baru nak type password je...konfom ada yang ngah melalak...jatuh....or uk-uk....Memanglah sangat x senang saya dibuatnya....



Hampir tiga minggu berturut2 saya memandai2 bercuti-kerja-cuti-cuti-cuti-dan kerja balik macam kompeni abang kandung yang punya....makanya hari ni lah saya baru dapat berkesempatan untuk menaip semula....Hmm...nampaknya azam saya tahun ni nak improvekan kerajinan saya menaip entri x termakbul lagi....kena la anjak untuk taun depan pulak....Hewhewhew....*bajetgelakganasalaHitler...

Full stop lah....otak ngah berkarat x tahulah nak tulis apa....Sekian, terima kasih kerana membaca

Wednesday, October 10, 2012

Tuesday, October 9, 2012

SUPERSIZED Burger Yazid yang super Horny...

A
ssalamualaikum kawan2....Sekarang mana2 pun dah macam tersampuk Man vs Food sebab mana2 pun dah gila buat burger macam makanan ruji je kan....Sapa biasa tgk Man vs Food tu tau la selalu perasaan geramnya bila tgk host dia tu melantak makanan nak2 burger ngan muka horny tu cemana kan....

Ok, akhirnya aku pun dapat merasa perasaan macam tu bila kebetulan terjumpa burger SUPERSIZED ni kat Seksyen 7 , Shah Alam time pegi kelas menjahit tudung aritu....Memang sedap gila....Oleh kerana aku merancang nak pra-wordless arini sbb esok hari rabu....so....korang tgk gamba..pastu g la terjah food court belakang Unisel, Seksyen 7, Shah Alam tu ye....

Yang ni 500g
ada jugak dalam 250g...1 kg paling besar kot....gila x berani nak perabihkan....
Sila meleleh air liur sekarang...
KOMEN: Memang terbaik....sedap....xtau nak kata apa dah...aku beli yang 500g punya...ada macam2 roti..macam2 patty...Apa? Patty pun xtau? Patty tu ialah daging burger tu la.... Ni mesti x layan Spongebob ni...tu pasal la xtau....Untuk lebih hebat dan konon2 xmau cakap banyak....meh tgk promo pasal Yazid Supersized Burger ni....


Kalau korang pakai Mozilla....bole jugak layan meleleh air liur tu kat Yazid SUPERSIZED Burger punya website...Sekian terima kasih.

P/s: Amboi...Hapdet macam nak cepatttt je khenn..*wordless sangat!

Monday, October 8, 2012

Tilam sakit...

A
ssalamualaikum semua....Selamat tengah hari Isnin....Hari ni datang kerja dengan sakit tengkuk dan belakang akibat tilam yang x consider tuan dia nak kena tido lena untuk bangun pagi2 mengadap dapur dan pelbagai rutin harian yang x pernah selesai...

Bila dah sakit ni...mulalah rasa macam2..nak muntah...pening...mengantuk...bla..bla..bla....so, demi nak memaksa kudrat senipis bawang ni datang kerja kenalah di'back-up'kan dengan Yoko2 dan minyak Cap Kapak sebanyak 5 6 das...so, seantero badan lah gamaknya berbau ubat yang agak mengundang kontroversi mengalahkan bau durian...

Bila orang tanya....jawapannya sakit badan tido sebab spring2 tilam dah terasa kat badan...Cemana ek nak terangkan.....macam tu la kot...Memang sakit badan sebab spring2 tilam tu asik menyucuk....memang dah agak lama dah terasa...tapi x seserius semalam...maybe penambahan jisim badan yang semakin menekan x reti nak kurang2...makanya besi spring2 tu pun fight back agaknya melawan...


Sakit memang sakit...tapi daripada meluah simpati...lebih sedap agaknya orang kita ni nak mengusik yang pelik2...kononnya:
"Sakit kena spring tilam ke...or kena spring cik abang
*??????

Wei...gua dah kawen masuk 4 taun k....xkan sekarang baru nak sakit....logik akallah...apa ingat aku baru nak belajar Royal Rumble ke...En Dadi....cepat2 la gantikan tilam itu...Saya macam x tahan nak tunggu  pindah rumah baru; baru dapat tilam baru....isk! Lama lagi  la gitu...Adehhhh...deh...deh....dehhhhh....


Friday, October 5, 2012

Ciri-thon

A
ssalamualaikum semua....Dah 2 minggu aku sebagai mak terasa sangat kelam kabut hidupnya....manalah x, kalau anak2 berdua tu asik sakit x reda2....Minggu lepas 3 hari aku terpaksa ponteng sebab si kecik Adean demam panas x terkira...ulang alik klinik-spital-klinik....barulah reda sikit....

Reda x reda pun....Macam terjangkit pulak pada si abang, Arell..Kemain mula2 ingat dia tough x apa2 kalau demam sikit seperti selalunya...Well, sangkaan meleset...Memang meleset....wajah ceria walaupun suhu  badan boleh buat bakar pulut panggang bertukar menjadi muram x ceria sewaktu menyambut kepulangan kami laki bini....

Rupanya dia kalah jugak dengan virus si adik..Malam tu terus bergegas ke klinik sebab sebagai mak bapak yang sangat prihatin dan penyayang...kami sikit pun xmau perasaan anak2 terluka kalau2 salah seorang terasa kekurangan layanan yang kami berikan....Walah, ubat si adik dah tentu x padan dengan si 'Big Boy' kan...

Ternyata, jangkitannya sama je....Yang paling best...dua-dua kena CERRY BERRY yang agak teruk....So, memandangkan aku tau aku xkan dapat pergi kerja dengan tenang...Lebih baik aku duduk mengadap kesayangan berdua ni....

Hebat x hebat, memang Selasa dan Rabu nan indah itu aku bagaikan ber'CIRITHON' lepas sorang...sorang aku kena kejarkan ke toilet. Pampers untuk 2 hari tu je dah sampai 3 plastik sampah banyaknya....*REDHA

Dan hari ini, kesekian kalinya kami mengadap hospital sebab ubat2 sebelum ni macam xde kesan....Tolong baik semula anakanda2ku skalian...sebab Mami pun dah nak keciritan dah ulang alik ke hospital dan ke jamban...... :'(




Monday, October 1, 2012

Mari Belajar membuat tudung

A
ssalamualaikum semua....Petang2 yang ujan dan sendu ni elokla kiranya aku mengupdate barang seketoi dua ayat kan....Awat la susah sangat nak update sekarang ni xtau la...Last week banyak sangat yang aku nak share sebenarnya..tapi, memandangkan Adean demam panas berpanjangan sampai ke la ni pulak menjangkitkan serba sedikit pada abang dia si Arell.....makanya aku lebih selesa untuk berbakti sebagai ibu prihatin dari on WIFI internet bila di sekeliling diorang...eceh..

Oh ye....Tengok tajuk ada rasa2 macam aku nak berDIY lagikah? tidak...tidak...nehi ye...DIY la jugak cumanya DIY p kelas belajar cara2 menjahit tudung yang betul. Sejak 2 menjak menjadi emak ni aku rasa dunia aku, minat aku, pemikiran aku dah macam 'acik-acik' dah pulak....Nak belaja menjahit la...memasak la....Macam2... dulu2 kalau sesapa mention pun sumpah makan terajang le jawabnya.

Kejadian pergi menuntut ilmu ni dah berlaku dalam 2 minggu lepas la jugak...Di saat poket dah agak kering kontang...jari jemari gatal memBBM En Dadi mintak kebenaran nak pegi belaja menjahit tudung pulak dah....Dengan x disangka, En Dadi setuju pulak 500%. Aik?...maybe dia dah mula bosan agaknya dengan perangai dan penampilan aku yang x macam beranak 2 ni...Jadi, bila aku baru sebut je kemain laju beliau setuju...So, pergilah aku tuka tren 2 3 kali sampai lenguh peranakan duduk dalam tren then bertukar pulak ke kereta kawan seopis yang duduk di Kelana Jaya untuk menjayakan misi menuntut ilmu tersebut. Xpe...orang kata, menuntut ilmu biarlah sampai ke negeri China ye tak? Hehe....(Padahal ke Seksyen 7, Shah Alam je pun)

Sampai2 je cikgu terus bagi 'goodie bag' berupa 9 jenis pola jahitan antaranya termasuklah tudung awning, tudung siti, inner ninja, tudung syria dan 2 3 jenis tudung yang lain....mmg bestla dapat pola tu...masalahnya mmg xde basic menjahit, makanya dapat kain ngan goodie bag tu terus tercengang2 xtau nak buat apa....laa...ingatkan kerja tengok je....punyala pemalas nak belajar pun macam nak dengar taklimat je kekdahnya kan...

Sesi mengukur kain..

Kain yang dah siap potong

Tengok...potong pun fail..apadaaa...

Antara hadirin hadirat yang hadir
*Boni: Awek cun ramai ooo

Tekun cikgu mengajar cara2 nak membuat awning yang betul..


Aih...tetiba ada timbul cacing kerawit la pulak....

Ececeh...macam nak ajar korang pulak dah gayanya....
step by step ni tunjuk...kehkeh

Cikgu yang sibuk ,memastikan mesin jahit cukup

Dedicated gitu kan...

Yang bestnya, En Dadi setuju membabi buta itu peliknya bukan dia x tau yang aku ni mmg buta kayu bab2 menjahit ni....boleh la nak pegang mesin...cumanya nak direct jari jemari menggunakan mesin supaya mengikut kata hati aku yang nakkan jahitan cantik, kemas, lurus dan x serabut...adalah mmg durhaka sangat wa cakap lu. Geram je....Tapi rerupanya sewaktu kelas berlangsung, bukanlah aku seorang yang 'Tangan Bangku'. Ada ramai lagi yang senasib dengan aku...hehehe. Nasib la kene belajar buat satu tudung je....tu pun patutnya 3 jam je....dah memandangkan x pandai...jadi la 6 jam...tu pun cikgu sabaaaaaar je la banyak2 ngan kitorang...ehem

So, gitulah sedikit sebanyak kelas yang aku pegi tu...X mahal pun..murah je....RM 100 satu sesi....Kat rumah aku ni ada budak tu cakap lagi mahal sampai RM 180 ke hapa ntah...well, bagi sesiapa yang berminat bolehla tanya pasal kelas ni kat page Nu'ur Husna's Creative Hijab. Sebenarnya kelas ni dalam butik...banyak la jugak tudung2 ngan baju yang berkenan di mata meleleh seluk poket menengoknya...bukan mahal gila ke hapa..cumanya mmg bawak ngam2 duit kelas...lupa nak mintak subsidi pulak aduhai....Ha...ni antara tudung2 yang ada kat butik ni....meleleh wa cakap lu...nak custom-made pun bole..




Ok....bagi yang berminat, boleh usha2 FB Page tu ye..Kalau nak tanya pendapat aku pasal kelas ni....serius mmg best...x sangka jadi jugak la tudung aku tu walaupun kalau jual xde sapa agaknya nak beli....haha....first time ye tak....kira ok nampak la macam tudung...tapi, aku rasa, aku kena stick dengan pemakaian shawl je la kot...sebab senang sikit jahit 'petak' keliling je....kuikuikui...Sentap cikgu baca ni kang aku xnak apply ilmu hari tu...haha...ada la try sikit2....nnt dah lawa baru bole bagi MIL, SIL semua ye dak....

Hmm...mesti korang nak tengok sangat rupa tudung aku tu kan....ni nak cakap awal2....tudung tu lawa....*angkat bakul....Tapi model ngan kamera yang hamsap...sekian...

Muka x bajet retis/model..so, kecik je udah la ye...kehkeh