Wednesday, April 25, 2012

Intelligentkah...

What is an intelligent wife ? 


\/


\/


\/


\/


\/


\/


\/


\/


\/


\/


\/


\/


\/


''An Intelligent wife is one who makes sure 
she spends so much that her husband 
can't afford another woman" 


Tuesday, April 24, 2012

Gapo dio natang ABUDEN ni..

Actually...aku pun sebenarnya xtau apa benda la ABUDEN ni...until last weekend bila adik ipar aku datang..and she eventually asked En Dadi ngan aku  soalan2 yang obviously dah tau jawapannya atau mmg dah terang2 xyah tanya la...

Contohnya macam ni la soalan dia...

"Ni bilik adik ka?
(Slang kedah)

"xla...tu hat belakang dapoq tu bilik adik"
(En dadi la sound...rumah aku tu ada satu je bilik guest...lagi buat2 tanya kan...)

Yang aku plak..dah nampak En Dadi kuar duit nak bayar:

"Dadi belanja ke.."

"x'ah, nanti nak claim la kat mami ujung bulan..."
'Ni nak p amek resit"


So, En Dadi yang dah naik fedup, dia pun suggest aku ngan SIL aku p tgk video ni dalam youtube...





Bila dah tengok rasa cam paham2 je la kan...rasa macam hampeh-dadi-ni-terkena-aku pun ada....tapi bila nak terangkan balik rasa macam x reti nak cakap tulis plak....so, buat research sikit la..ni yang aku Google:

Definition of  Abuden - Same as 'duh'. 
As in: Some examples : Boy says to girl: I am a boy

Girl says: Abuden! Gosh.
(DAHTU! - bahasa pasar nye la kot...)

Abuden is actually a chinese style asking "Then". In other words, means "kalau bukan, apa lagi?"

Benda2 macam ni selalu rasanya terjadi dalam kehidupan seharian kan...dah nampak, nak tanya jugak....kengkadang rasa geram semacam je nak jawab...lagi mau tanya kan...

Ce SHARE situasi2 yang korang selalu kena...aku nak tumpang gelak2 sikit..musti ada punyalah...toksah la kata xdak......huhu


Thursday, April 19, 2012

Rajuk

"Mami...antara Faizal Tahir ngan Dadi spa lagi ensem..."
"Faizal Tahir la.." (jujur)
"Sampai hati Mami..." *merajuk

Haa..tu la selalu soalan En Dadi suka tanya aku...mana xnya..kalau tengok FT, laki kat sebelah pun lupa kejap....Sebenarnya bukan apa...tengok tu sebab minat nyanyian dia...personaliti dia...sebagai peminat je..xde pun sampai ngigau mimpi kawen ngan FT pun....(err....adala sekali..tapi tu sebelum kawen..sebelum kenal pun En Dadi ni...)

Aku pelik nape lelaki kalau time pasangan dia minat retis or seseorang ke..kemain lagi 'goyang'...kalau dia tu...xpe la pulak kan...Tapi kalu aku, cam tuttuttut je...uhuhuhu

Siyes...lepas kawen, mmg dah xde dah nak gila kat sesapa sampai x tido malam....gila kat perangai En Dadi ada la kadang2...hahaha...

En Dadi lagi teruk...kalu minat kat retis tu tenung sampai tersenyum2 tu aku x heran pun...(sebab aku cam confident dia cuma minat dan bukan ada niat nak rapat) kalau ada niat pun...Tuhan Maha tau kan...Contohnya dia minat si Nera budak AF tu....


Lagu dahla x sedap...suara x sedap mana...harap lawa ngan seksi je....ni SUMPAH bukan sebab jeles...aku minat FT tu memula dengar suara dia lagi...sebab masa 1st time nampak FT tu bila dia nyanyi kat OIAM (One In A Million)..mmg power suara dia + hensem + lebih Rock...hehe (tambah sikit...)

Xpela En Dadi....u kasi je la ai minat ngan FT...Sebab ai pun REDHA dan PAGHAH  'PASGHAH' je u minatkan si Nera...Fasha...Anjuliana Julie dan sebagainya tu...

I loike!

Eh...sebenarnya entri ni bukan nak cari gaduh ngan En Dadi..cumanya nak buat statement besau2 kat dia yang :

"Faizal Tahir tetap ROCK... "
( x cukup "statement" ni...Ni je tulisan paling besar)

P/s: Tapi aku tetap sayang kamu En Dadi...dah, xmo merajuk2 lagi k..
P/s/s: Kalau suka FT silalah 'LIKE'...
P/s/s/s: Terima kasih bersabar je baca entri syok sendiri aku ni...

Wednesday, April 18, 2012

Tak mau dok diam...

Ini cerita time weekend....Aku ni punya perangai, kalau weekend x pegi mana2...akan ada je la benda2 yang buat aku saje nak cari pasal...Al-maklum, nak mengelakkan dari tido petang la katakan...macam2 aku jahanamkan buat...En Dadi pun pening apasal aku x bole dok diam...

Sebelum tu, sorry la lama x hapdate....keje melambung banyak....x termasuk anak2 demam-sakit mata-bapak demam jugak sekali - aku kene tukar jadi 'SUPERMAK' jaga semua orang sakit....Tu yang xde masa nak hapdate...

Last2 weekend aku dapat idea nak menjahanamkan lagi satu benda dalam rumah aku....kadang2 En Dadi sampai perati je aku sebab aku style lalu lalang depan dia x cakap apa...dia dari nak membuta pun terus celik heran....

Mana xnya..bila dia tanya, mesti jawapan aku: adelaaaa....Kalu aku pun tension...hehe

So, kesnya macam ni...En Dadi beli kasut baru....ala x hebat mana pun...orang ala2 Indie macam dia biasa la suka style2  kasut kanvas....so, kali ni dia beli VANS...Punya la teruja dapat kasut baru..kasut lama dia sudah lupa....Maka dengan malangnya kasut tu jadi pameran je kat rak kasut....

Bila aku tanya....'ciwi' la kan...kunun kasut lama tu x sesuai ngan baju dia pakai....podah! Padahal, ingat aku xtau dia asik nak pakai kasut baru je kekdahnya..So, mata aku pun naik semak....Padahl, kasut tu x kacau aku pun...Al-maklum, kasut tu memang dah buruk jugak la...dari sebelum kawen...sampai dah anak dua dok usung kasut tu je....Tu beli kasut baru tu pun puas aku 'racun'...Namun, bila aku nak buang kasut lama dia tu x la dia nak kasi....

Oooo...x kasi ye....dengan x mintak izin...kepala otak aku pun ligat nak cari solution supaya kasut tu dipakai....So, last2 weekend....operasi bermula....

"Mami nak buat apa tu.....tu kasut tu nak bawak g mana...?"
"Jangan gatal2 nak buang ye.."

"Ada la....jangan la sebok...."
(Hehe...sapa punya kasut yang aku x kasi sebuk ni...)


Ni kasut 'buruk' dia tu....lupa plak nak tunjuk sebelum basuh....ngan sebelum aku start kaler 'lidah' dia tu...
*tip penting: basuh/cuci tang getah dia guna ubat gigi dan berus kecik macam berus gigi lama...jangan sekali2 rendam/basuh guna clorox konon bole bajet putih melepak...xdenya getah dia tu nak memutih.......nanti getah yang putih tu akan jadi kuning adala....


Kalau perati bebetul, getah line merah/biru dia tu dah sampai tanggal separuh..tu pun degil xnak buang...Kasut ni evergreen katanya..memang la...memula kawen tu sampai jenuh aku sental segala 'OVERgreen' dia tu....evergreen la sangat...

Senang je nak kaler kasut ni.....kaler je sesedap rasa...sebab bila dia kering, dia automatik jadi rata....pastu amek wet tissue / cotton bud...lap je besi2 tempat tali kasut ngan getah2 dia tu..(kalau terkena la..)


Ni fabric-dye yang aku guna....murah je...RM 5.90...Kaler aku saje pilih terang2 sket..Biar dari jauh kalu ada keta laju ble tahan pakai kasut je...kuikuikui..aku ni gila sikit kalau pegi kedai stationeries yang ada menda2 art & craft ni...walaupun x berseni...Tapi xtau la apasal teruja lain macam kalu jumpa barang2 macam ni..kira macam jumpa beg LV la kalau pada perempuan lain...En Dadi dah masak sangat perangai aku.....Instead, dia lagi la suka...asalkan aku x heret dia masuk COACH, BURBERRY or GUESS kat pavi tu dahla...nak beli seploh cat pun dia x heran....Mana nak heran...aku lupa nak 'pau' dia...memang la dia x heran...



Anak aku belum masuk skool lagi berus lukisan dah banyak....


Sementara tunggu kering....


Da kering..TADAAA!

Tinggal nak pasang tali kasut je...Aku nak tunggu En Dadi pakai sebab nak tunjukla hasil air tangan aku merepair kasut dia...tapi dia xnak pakai plak....Sebab dia tau nanti dia jadi MODEL FREE tuk entri blog aku....X berterima kasih betul....Penat je aku berpikiran kritis makeover kasut dia...

Anyway, dah jimat dah...ada la peruntukan lebih tuk aku memandangkan kasut dia aku dah 'renew'... bagus x idea aku...pasni kene attack kasut2 dia yang lain plak.....maybe VANS baru dia tu kene tuka warna jugak kot...hehe..Dah, tu je...

P/s: En Dadi: sila jangan lupa belanjawan kasut saya ujung bulan ni ye.....lalala..


Friday, April 13, 2012

Bila si kenit susah makan...

Aku rasa bukan aku je ada masalah ni kot....kalau nak surf nak cari tips cemana nak bagi anak2 makan, macam2 masalah aku jumpa....aku pun dah banyak benda dah cuba bikin kat Dak Boy a.k.a si Arell ni...
Bagi mami2 yang bekerja macam aku memang moment ni la yang jadi challenge utama sekali...

Dah la kene pikir panjang2 cemana nak bagi depa makan.... last2 kalau x tong sampah, nescaya perut aku atau En Dadi la jadi tempat 'pembuangan' makanan tu....Memang kadang2 give up...Tapi demi anak, ko pejamkan je la mata tu tengok makanan yang terbazir tu kan....

Sekarang ni aku tengah mendalami seni membuat bento....Tau x BENTO? Cam gini la rupa bento tu..




Jap...ni bukan yang aku buat...
Kalau LAWA macam ni...
Memang bole buat bisnes la aku...
Ni semua pinjam pakcik GOOGLE punya ya...

Ala, xde la bento bebeno nya pun aku buat..ala2 je la...janji ada rupa bento kan...konon nak tarik minat dari segi RUPA makanan tu dulu..then baru rasanya...Sebab bukan nak cakap besar la...Tapi setakat makanan budak2 yang x pedas dan x complicated ni...xde la sampai rasa terlebih masin ke atau tersangat pedas macam tu..nak sediakan makanan budak2 yang pentingnya nutrisi kan...

Jadi..berminggu jugak la misi aku pegi cari perkakas2 BENTO ni....x susah pun sebenarnya....kat kedai 2 hengget..5 hengget....10 hengget..2.99..semua pun dah ada...nak mahal, g la beli kat Isetan..lagi konfom ada....As for me, aku banyak dapat 'supply' dari DAISO...mmg masuk sini boleh terbabas la iman...nak beli lain, lain yang terbeli...dah semua barang 5 hengget sapa suruh...penah aku main pakat syok sendiri amek je...kene sampai 200..ntah hape2 je pun aku beli....huh...nasib pakai duit sendiri..so, kene diam2 je la...(Kang kene bebel pulak...hehe)


Ni 1st try aku...
Bapak huduh...x kisahla nak..
Janji habis...
Ni just nasi ngan daging goreng kicap je ye...
X impress pun..

Burger buat sendiri 'patty' dia..
Siap buat bentuk BEAR nak kasi makan...

Mula2 cam.."Eh..apakah...?"
"Mainan ke ni.."
Nasib abis...

Ni nak try bagi Nutella....
xde la hiasannya...
Sebab En Dadi yang buat...

Memula rasa inti je...

En Dadi sogok ngan Nutella sesudu nak kasi makan punya pasal..

BERJAYA!

Comot memang wajib punya...

Bagi la bentuk apa sekalipun...
Hanya STAR , CAR ngan CHOO-CHOO
je dia layan....

Memperhati dari jauh....
Dengan muka harapan....
"Nape x bagi ai sekali weh.."

Susah...memang susah nak bagi makan...nak2 yang bekerja....nak pikir nak masak apa satu hal....satu hal nak hias2 bagai...Aku pulak x berapa harap ngan babysitter bagi makan....bukan apa...nanti kalau harapkan dia bagi makan...Cemana aku nak monitor nutrition dia...apa yang dia makan..apa yang x..so, kerah la mata bangun pagi2....

Penat memang penat...Tapi, nak buat cemana...sebagai mak2, kena work-hard sikit la...Baru tau betapa susahnya dulu mak2 kita nak bagi makan..ko senang2 je nak pilih2 kan...xnak makan tu..xnak makan ni....sekarang sendiri mau ingat la....hehe


Friday, April 6, 2012

Kisah budak MACHO

Budak ini sudah 5 bulan....

Perangai pun makin boleh tahan...

See? Bila bukak mata...ada je plan...

Dia sangat2 suka mandi
(Tengok tangan pun x clear akibat asik 'kepak2')

Macam baru nak kesian konon kene buli dengan abang...

Tapi apa kes kecik2 dah pandai nak rebut mainan orang...
kalu x dapat...keluar suara 'MACHO'

En Dadi...sila kalah dengan budak MACHO berdua ni ye...


Apa yang MACHO?
Suara je....hehehe

Thursday, April 5, 2012

Haiya....


Sebab tu la pentingnya English Edukesyen.....

Wednesday, April 4, 2012

3 tahun dah...

Kepada En Dadi,

Selamat Hari Ulangtahun yang ke-3 tahun....Semoga En Dadi x jemu2 menatap Mami yang serupa 'Langsuir balik time azan subuh' bila kat rumah...Still boleh menadah telinga dengan bebelan dan ntah hape2 cerita-x-berbutir dari Mami...dan juga masih akan setia menunggu 2 3 jam tuk mami memekap,pakai tudung,touch up dan tukar tudung pulak lagi pagi2...


Di samping itu, diharapkan En Dadi akan selalu sudi makan masakan Mami yang sentiasa x konsisten-kadang ala2, kadang hampeh...dan juga En Dadi akan sentiasa redha ngan perangai Mami yang boros x tentu hala...

Akhir kata:

 I will not LOVE you for the rest of YOUR life, but for the rest of MY life.

Chewah! 
Sekian,
Mami-mu



Tuesday, April 3, 2012

Selamat Hari Jadi BOS..

Aku dapat banyak request....Request dari Big BOSS aku....ada la sekali tu kantoi aku tengah nak pos entri dia nampak pulak....Terus request nak suruh aku 'tepek' gak muka dia dalam blog aku ni....aku pernah cerita dulu yang aku ni ada banyak boss...Tapi yang ni memang yang no 1 punya...CEO...

Bagus x bos aku x marah pun aku walau kantoi berblogging kat opis...Masa kantoi tu aku dah siap jawapan dah dalam pala otak..." Janji saya siap kerja BOSS"...Tapi tu angan2 je...Dah dia x marah....Aku pun saje p tunjuk blog HANIS ZALIKHA nak distract dia supaya x marah aku...Bagus kan perangai...Sorry Hanis..Hehe....Nak hidup...

So, Khamis aritu Besday dia...Sebab dah banyak kali dia tanya2 bila aku nak 'tepek' muka dia yang dia claim ENSEM tu dalam blog aku ni...Aku tunaikan la....Sempena Besday Boss ni kan...Besday ari Khamis...tapi sambut ala kadar...hari Jumaat...sebelum diorang g semayang Jumaat la kan...Tuk Boss, ala kadar le...Tapi kalau tuk staff kemain...memandangkan semua pun mintak duit dia jugala seadanya...hehehe

Nak celebrate ni last minute...so, semua memang sesimple dan secepat yang boleh...



Baju HIJAU: Bos no 2...
Baju BELANG: Bos no 3
Yang nampak belakang ni: Bos no 6 kot...


Ni la Bos no 1 aka BESDAY BOY!
(Hensem x...)


Tepek satu lagi...

Ok bos....Happy BIRTHDAY yang ke 35 tuk bos...Kene bagitau umur supaya orang kagum yang Boss masih muda dan 'macho' tapi dah jadi CEO...Bagus x saya promote bos nih..hehe

There..saya dah promote...maka, bolehlah naikkan gaji saya ujung bulan ye...Mekasih Boss.....